We brengen een groot deel van ons leven door op het werk. Maar wat als je het gevoel hebt dat je vastzit? Misschien weet je niet waar je moet beginnen, of twijfel je zelfs aan je carrièrekeuzes. Het goede nieuws: het is normaal om af en toe vast te lopen. Het is alleen belangrijk om die signalen te herkennen en er iets aan te doen. In deze blog deel ik vijf signalen die erop wijzen dat je vastloopt in je loopbaan én wat je eraan kunt doen.
1. Je ervaart een constante energiedip
Je voelt je vaak moe, hebt weinig energie en zelfs na een vrije dag kom je niet helemaal tot rust. Dit kan een teken zijn dat je werk meer energie kost dan het je oplevert. Ook ik herken dit: in mijn eerste job had ik – na een 3-tal jaar – continu een energiedip. Na het werk had ik geen energie meer voor andere dingen. Zelfs simpele taken zoals het afval buitenzetten, lukten me niet meer. Dit soort signalen negeren kan op de lange termijn schadelijk zijn voor je welzijn.
Tip: Maak een energiedagboek. Noteer een week lang welke activiteiten je energie kosten en welke je energie geven. Dit kan helpen om inzicht te krijgen in wat je uitput en waar je op kunt focussen om je energie terug te winnen.
2. Je hebt geen motivatie meer
Wat je vroeger met plezier deed, voelt nu als een sleur. Je mist de drive om nieuwe dingen te leren of om te groeien in je rol. Deze motivatiecrisis kan een signaal zijn dat je behoefte hebt aan meer uitdaging of verandering. Onderzoek toont aan dat motivatie sterk samenhangt met autonomie, competentie en verbondenheid – als één van deze elementen ontbreekt, kan je motivatie snel dalen. Vooral ‘intrinsieke motivatie’ is belangrijk: échte interesse in je werk die je motiveert om je in te zetten. Extrinsieke motivatoren zijn bijvoorbeeld geld, extra voordelen…
Reflectievraag: Welke aspecten van je werk vond je ooit leuk? Wat is er veranderd waardoor je die motivatie bent kwijtgeraakt? Dit kan je helpen om de oorzaak van je motivatieverlies te achterhalen.
3. Je stelt alles uit
Taken die eerst makkelijk waren, blijven nu liggen. Je schuift belangrijke beslissingen voor je uit en voelt een groeiende weerstand om actie te ondernemen. Uitstelgedrag is vaak een teken van onderliggende onzekerheid of stress.
Actie: zet een timer voor 5 minuten en start aan een taak die je uitstelt. Na vijf minuten evalueer je en geef je jezelf de toestemming om te stoppen. Je zal zien dat je negen van de tien keer eens je aan een taak begonnen bent, zal verder werken. Jezelf de toestemming geven om na 5 minuten te stoppen, kan wel helpen om te beginnen en je uitstelgedrag te doorbreken.
4. Je voelt je ontevreden of gefrustreerd
Je merkt dat je vaak klaagt over je werk of je omgeving. Zelfs als alles goed lijkt te gaan, voelt het niet echt bevredigend. Deze ontevredenheid kan voortkomen uit het gevoel dat je niet op de juiste plek zit. Frustratie kan gevaarlijk worden, niet alleen voor je eigen welzijn, maar ook voor dat van je collega’s. Wanneer mensen mentaal afstand nemen van hun werk en zich minder betrokken voelen, kan cynisme ontstaan. Dit kan zich uiten in negatieve opmerkingen over het werk, een afname in productiviteit of zelfs conflicten op de werkvloer. Cynisme is een van de kernsymptomen van burn-out en kan de werksfeer aanzienlijk verslechteren. Cynisme kan op het eerste zicht grappig lijken, maar er schuilt veel frustratie achter. Denk maar aan opmerkingen als “We hebben weer een nieuwe strategie? Dat is dan nummer 83 dit jaar” of “Als je hier 10 jaar blijft, krijg je misschien een taart… of een burn-out ;-)”, of “Een compliment? Hier? Dan moeten ze per ongeluk op de verkeerde knop hebben gedrukt!”
Tip: Maak een lijst met 3 dingen die je vandaag nog kunt doen om je werkdag iets positiever te maken, zoals een compliment geven aan een collega of een korte wandeling maken tijdens je pauze. Dit is natuurlijk maar een kleine ‘quick fix’ en gaat structurele ontevredenheid over je werk niet wegnemen (kijk daarvoor meer onderaan de blog).
5. Je merkt fysieke of mentale klachten
Hoofdpijn, slecht slapen, gespannen spieren of piekergedachten: deze klachten kunnen verband houden met werkstress. Vaak is het juist tijdens je vakantie dat je ziek wordt. Dit is letterlijk je lichaam dat moet ontladen. Onderzoek wijst uit dat stresshormonen zoals cortisol pas echt zakken wanneer je langere tijd afstand neemt van stressvolle situaties. Maar als je weken nodig hebt om bij te komen, is dat een teken dat je werkdruk te hoog is.
Actie: Plan een moment van rust in, zoals 10 minuten meditatie of een korte wandeling. Dit kan je lichaam en geest helpen om op regelmatige basis te ontspannen en stress te verminderen.
De gevolgen van niets doen
Niets doen als je vastloopt, kan ernstige gevolgen hebben. Denk aan een burn-out, blijvende stressklachten of zelfs langdurige onvrede over je loopbaan. Hoe langer je wacht, hoe groter de drempel om actie te ondernemen. Het is daarom belangrijk om deze signalen niet te negeren.
Eerste stappen om weer in beweging te komen
- Reflecteer op je situatie: Vraag jezelf af: wat geeft mij energie en wat kost mij energie? Dit kan je helpen om patronen te herkennen. Je zou dit bijvoorbeeld dagelijks of wekelijks (wat voor jou best werkt en haalbaar is) in een boekje kunnen noteren, zo kan je na een tijdje gemakkelijker patronen ontdekken.
- Praat erover: Deel je gevoelens met iemand die je vertrouwt, zoals een vriend, collega of loopbaancoach. Vaak is toegeven aan anderen dat je niet meer helemaal gelukkig bent op je job, nog de grootste stap. Anderen kunnen je net een waardevol perspectief bieden. Je hoeft het niet alleen te doen!
- Maak een actieplan: Stel kleine, haalbare doelen om weer grip te krijgen op je situatie. Dit kan iets eenvoudigs zijn als een cursus volgen of een loopbaantraject starten.
- Gun jezelf tijd: Verandering kost tijd. Wees mild voor jezelf en zet stap voor stap vooruit. Elk stapje dichter bij je ideale scenario, is een grote win! Of zoals één van mijn coachees ooit zei: ook met kleine stapjes kan je een grote wandeling maken ;-).
Voel je dat deze tips je niet gaan helpen, omdat je geen perspectief meer ziet op je huidige job? Weet dan dat loslaten soms de beste optie is. Je leest alles over leren loslaten in mijn vorige blog.
Zet de eerste stap naar een loopbaan vol werkgeluk
Herken jij jezelf in een of meerdere van deze signalen? Wacht dan niet langer. Download mijn gratis Talentenkaart: “Ontdek je talenten in 4 stappen” en ontdek hoe je weer grip krijgt op je werk en je loopbaan.
Ook nodig ik je uit voor mijn volgende gratis webinar, waarin we dieper ingaan op werkgeluk en hoe je dit kunt bereiken. Schrijf je vandaag nog in en zet de eerste stap naar een loopbaan waarin jij werkgeluk kan ervaren.