fbpx
Costa Rica
Foto van Shana

Shana

Vrijheid creëren door remote werken

Ik probeer mijn visie op papier te zetten en kom al snel tot de conclusie dat er zoveel te vertellen is dat ik wel een boek kan schrijven over vrijheid creëren door remote werken (hmm, lanceer ik hier nu meteen mijn volgende projectje? ;-)). Hoe we werken en leven is namelijk het gevolg van jaren geschiedenis en heel wat verschillende factoren. Sorry voor de soms cynische noot in deze blog en het op flessen trekken van bepaalde zaken, er is te weinig plek in een blog om alle nuances aan te brengen en ik wil een aantal punten duidelijk maken. Ik beloof; als je volhoudt tot het einde van de blog, zie je het licht! 

MAATSCHAPPELIJKE EN ECONOMISCHE EVOLUTIE

“Ohnee, komt ze echt met van die saaie materie af?”. Ik hoor het je denken. Ik beloof dat ik het kort houd, en ben ervan overtuigd dat je wat volgt heel interessant vindt haha. Het is belangrijk om een aantal dingen te weten vooraleer je kan begrijpen hoe jij je vandaag voelt in je werk en leven en hoe je vrijheid kan creëren door remote werken.

Begin vorige eeuw kwam het ‘Taylorisme’ op. Er heerste in die tijd een negatief en pessimistisch beeld op mensen: fouten zijn altijd te wijten aan ‘crappy people’. Enkel door het opleggen van structuren en door de logica volledig uit het werk te halen, kunnen medewerkers resultaat neerzetten. Processen – voor zowel producten als diensten – werden helemaal uit elkaar getrokken. Elke medewerker kreeg een deeltaak waarin hij expert werd. Met deze rationele processen zorgde men ervoor dat het resultaat zo min mogelijk afhankelijk was van de capaciteiten van de medewerker – die dus niet erg hoog werden ingeschat. Denken en doen werden van elkaar losgetrokken, letterlijk: je had mensen die dachten en beslisten, en mensen die uitvoerden (en vooral niet teveel mochten denken). Een nieuwe groep werd geboren: hét management. En zo ontstonden ‘de vloer’ en ‘het schoon verdiep’.

Dit klinkt nu natuurlijk absurd, maar in de tijdsgeest van vorige eeuw bracht deze manier van werken heel wat voordelen en welvaart met zich mee. Henry Ford zei ooit: “Any customer can have a car painted any color that he wants as long as it is black.”. Processen werden gestandaardiseerd en massaproductie was plots mogelijk. 

Wat is dan het probleem?

De wereld is veranderd en we zijn als mens veeleisender geworden. Klanten willen hier en nu hun dienst of product, liefst op maat. In onze huidige maatschappij draait alles om kennis en maatwerk, niet meer om standaardproductie. Informatie komt sneller dan ooit tevoren op ons af en de buitenwereld van organisaties is dus erg complex geworden. Daar zijn de oude processen niet op voorzien, ze kunnen niet inspelen op deze continu veranderende verwachtingen.

En hoe gaan wij daarmee om?

Door constant nieuwe regels en procedures in te voeren (ohja, en regels voor uitzonderingen op uitzonderingen op uitzonderingen), wat alles nog ingewikkelder maakt. Om dit alles te kunnen blijven overzien, organiseren we calls, meetings en mailen we dag in dag uit met elkaar. We zijn slaaf van onze context geworden. Martin Seligman omschreef onze ‘aangeleerde hulpeloosheid’ als het geloof dat we geen invloed kunnen uitoefenen op gebeurtenissen in onze omgeving. We leveren ons over aan de situatie en leven het leven zoals het voorgeschreven staat. We passen onze eigen ambities aan aan wat realistisch is binnen de context waarin we zitten. 

ONDERWIJS

Een bijkomend probleem is dat ons onderwijssysteem ook niet mee met de tijdsgeest veranderde. We worden door een stramien geduwd en specialiseren ons uiteindelijk in één vakgebied. Er is weinig tot geen oog voor passies. Gelukkig zijn er ook een hoop goede leerkrachten die hier meer oog voor hebben maar eerlijk is eerlijk: het systeem wil nog niet mee. De focus ligt voornamelijk op wat nog niet goed gaat: daar zal je wat meer je best voor moeten doen. Het is in deze cruciale periode van ons leven dat we vervreemden van wie we zijn, wat we écht graag doen. Een overgrote meerderheid van de jongeren studeert af met ‘afgevlakte’ passies en talenten. 

BURN-OUT & DEPRESSIE

Zie je waar ik naartoe ga? Als kind staan we dicht bij onze passies, maar ergens onderweg geraken we deze feeling kwijt. We horen jarenlang hoe we wat meer ons best moeten doen voor de dingen die niet lukken en we krijgen bijscholingen in wat we niet leuk vinden. Vervolgens komen we in de wereld van de werkenden, waar we op juist dezelfde manier geëvalueerd worden: we moeten beter ons best doen voor de dingen waar we minder goed in zijn. Eens we dertig zijn hebben we no clue meer waar we nu echt energie van krijgen en wat onze passies ook alweer waren. Gras groeit niet door eraan te trekken zeg ik altijd, het breekt. En dat is exact wat ook met ons gebeurd. Jij bent supergoed in mondelinge communicatie maar wat minder in plannen en organiseren? Ga dan maar snel een cursus time management volgen! En wat doen we als we het druk hebben en opbranden? Juist ja, nog harder werken en meer uren kloppen.

Shocking news: dit werkt niet. We groeien niet, we breken. Met z’n allen samen. En we laten het gewoon gebeuren.

Want laat ons eerlijk zijn: we hebben allemaal wel een idee hoe het met de stress- en burn-out cijfers gesteld is (voor zij die geen idee hebben: niet goed). Initiatieven worden genomen met de beste intenties, Chief Happiness Officers worden benoemd en welzijn neemt aan belang toe. Toch dalen de cijfers niet. Hoe komt dat? Omdat het hele systeem fucked up is. We leven en werken volgens de foute principes en assumpties.

WERKGELUK

Een eerste belangrijke stap richting vrijheid creëren door remote werken is terug dichter bij je passies komen. Dit is wat we doen bij WayFinders, het andere bedrijf waarvan ik Managing Partner ben. We geven je inzicht in je talenten en drijfveren en gaan op zoek naar wat je nu echt graag doet en waar je energie van krijgt. Vrijheid creëren kan pas wanneer je in je kracht staat. 

Werkgeluk

VRIJHEID

Inzicht in je talenten en passies is niet het einddoel, het is een middel om je einddoel te bereiken: vrijheid! Doen wat je graag doet, maar vooral ook waar en wanneer jij wil, zonder je zorgen te moeten maken over het financiële plaatje. Vervolgens kan je vrijheid creëren door remote werken. Je moet geen miljonair zijn om vrijheid te kunnen ervaren, het is gemakkelijker dan je denkt, I promise!

Want zeg nu zelf, het is toch gek dat wij ons – letterlijk – ons hele leven kapot werken om ‘later te kunnen genieten en doen wat ik wil’. Hiermee impliceer je dat je de komende 10, 20, 30 jaar iets gaat doen wat je niet zo graag doet en dat je niet gaat genieten. Ongelooflijk toch dat jij een heel leven werkt om dan op je 70 tot de conclusie te komen dat je leven gepasseerd is. I don’t want to be rude, maar misschien haal je je pensioen niet eens. Staat je zuurverdiende geld mooi op die spaarrekening. Gelukkig heb je dan heel je leven knijtehard gewerkt om te kunnen genieten in de kist ;-). 

Het gaat dus niet enkel om inzicht in je talent, maar om het maken van bewuste keuzes om je hele leven anders vorm te geven, ook wel Lifestyle Design genoemd. Er wordt vaak over remote work of digital nomads gesproken, zelf gebruik ik liever de term locatie onafhankelijk werken. Voor mij maakt het namelijk niets uit of jij al sippend van je cocktail in Bali wil werken, of van thuis bij je kinderen. Het gaat erom dat je moet loskomen van de assumpties die opgelegd worden door onze maatschappij. Je moet de 10 belangrijkste spelregels van een nomadic lifestyle kennen en je angsten (die heel normaal zijn en iedereen heeft) overwint. 

Digital Nomad

ROAD TO REMOTE

Met Road to Remote help ik jou naar een vrij leven: werken van waar en wanneer jij wil! Niet wachten tot je op pensioen gaat om te genieten van het leven. We zijn niet gemaakt om 50 jaar lang van maandagochtend 9u tot vrijdagavond 17u productief te zijn. En dat is ook niet nodig.

Ik help jou door al mijn kennis met je te delen en samen je angsten te overwinnen, een stappenplan te volgen naar een leven waarin JIJ bepaalt wat de normen zijn. JIJ bepaalt waar en wanneer je werkt, zonder je zorgen te maken over de financiën. En proteïneshakes verkopen is echt niet de enige manier (sorry, deze sidenote kon ik niet laten aangezien ik regelmatig berichten krijg die zeggen dat ik alle vrijheid kan ervaren door het verkopen van fitness shakes), er zijn oneindig veel mogelijkheden, ook binnen jouw talenten!

Toen ik zelf zoekende was naar mijn vrijheid, mistte ik een plek waar alle informatie over deze levensstijl (remote werken, nomads, locatie onafhankelijk werken) op een behapbare manier werd aangeboden. Als je graag meer leest over mijn persoonlijke verhaal en ervaringen, kijk dan zeker even op deze pagina! Na jarenlang boeken lezen, webinars volgen, anderen die deze levensstijl hanteren observeren en zelf strugglen en uitzoeken, sta ik nu waar ik sta en wil ik AL deze kennis met jou delen zodat jij ook vrijheid kan creëren door remote werken. Daarom ontwikkelde ik het Remote Growth Programma!

Remote Growth Programma

START NU!

Klinkt deze manier van leven je als muziek in de oren? Weet dat het kan! Wat denk je: one day of is vandaag day one van jouw vrij leven?

Kijk snel hier voor alle informatie en de inhoud van het Remote Growth Programma dat er binnenkort aankomt en dat jou leert hoe jij je locatieonafhankelijk leven opbouwt. Na het volgen van dit programma ben jij in staat een eerste ticket voor een remote werktrip te boeken na Corona!

"I am not what happened to me. I am what I chose to become."

Interessant? Deel mijn post!