fbpx
5 sollicitatietips
Foto van Shana

Shana

5 tips voor de perfecte sollicitatie

Solliciteren, het vraagt veel energie! Je wilt tenslotte de beste versie van jezelf laten zien. En net omdat je het zo goed wil doen, sluipt er vaak onzekerheid in je hoofd en vind je het moeilijk om jezelf te tonen zoals je echt bent. In deze blog deel ik hoe jij je zo goed mogelijk kan voorbereiden op je gesprek met 5 tips voor de perfecte sollicitatie . 

Tip 1: Vertel geen leugens

Ik krijg vaak de vraag: ‘Shana, moet ik eerlijk zijn over mijn autisme, burn-out,…?’ Mijn advies is altijd: wees eerlijk. Heb je enkele weken, maanden of jaren niet gewerkt door een burn-out? Vertel daar dan geen leugens over. Het kan zelfs zeer nuttig zijn om dat thema op tafel te leggen. Waarom? 

  • Zo weet je meteen of de organisatie een welzijnsbeleid heeft en of ze mentaal welzijn voor hun medewerkers belangrijk vinden. Dat zegt veel over de organisatie als werkgever en helpt jou om in te schatten of je hier wil werken.
  • Je kan aanvoelen hoe de organisatie met topics als burn-out of autisme omgaat. Is dat voor hen een no-go of laten ze zich hier heel negatief over uit? Dan weet je genoeg, jullie zijn geen match! 
  • Je ontdekt of je wel echt bij de organisatie past. Je veilig genoeg voelen om eerlijk te kunnen zijn, is de basis om jezelf te kunnen zijn. Als jij in je sollicitatiegesprek helemaal jezelf kan zijn, dan zit het goed! 

Tip 2: Bereid je voor met de STAR-methode

De STAR-methode is ideaal om te bewijzen dat je de gevraagde competenties hebt. De meeste recruiters gebruiken deze methode dan ook om na te gaan of je ervaring hebt met bepaalde competenties. Hij of zij vraagt naar voorbeelden van Situaties, wat jouw Taak daarin was, welke Acties je nam en wat het Resultaat was. 

Je kan jezelf dus perfect voorbereiden op deze vragen door voor de competenties in de vacatures voorbeelden uit je verleden te zoeken en die volgens het STAR-model uit te werken.

Klinkt nog wat abstract, hé? Ik leg deze oefening daarom stap voor stap uit in mijn freebie. Download hem gerust en ga met de praktische tips aan de slag! 

Tip 3: Focus op je sterktes

Niemand is perfect! Wees dus eerlijk over je struggles, maar benoem ook de positieve zaken die deze struggles jou hebben opgeleverd. Zo toon je aan dat jouw ervaringen ook een meerwaarde bieden! 

Enkele voorbeelden: 

  • Speelt je autisme in je voordeel? Zeker! Want daarom ben je misschien wel heel punctueel en werk je jouw taken tot in de puntjes af. 
  • Wat bracht je burn-out teweeg? Misschien gaf het je inzichten over je passies in het leven en kan je die inzetten voor je job, in het voordeel van de organisatie. Een burn-out was niet fijn, maar het heeft je wel duidelijk geleerd waar je naar op zoek bent, waardoor je nu heel bewust solliciteert op jobs die écht bij je passen.
  • Dyslexie een afknapper? Helemaal niet, want jij kan misschien wel aantonen welke creatieve aanpak je jezelf hebt aangeleerd om je dyslexie te omzeilen. En mogelijk helpt die creativiteit je ook in andere situaties. 

Je ziet, in elke struggle zit een kracht!

Tip 4: Je bent meer dan een diploma

“Ik  kan niet solliciteren want ik heb niet het vooropgestelde diploma of de nodige ervaring.” hoor ik vaak. En dat is heel jammer, want jij biedt toch meer dan een blaadje papier? 

Focus tijdens je sollicitatie daarom op je competenties. Hoe heb je die ontwikkeld? Via 

  • opdrachten of verantwoordelijkheden op je vorige job(s)?
  • stages of bijscholingen?
  • hobby’s of engagementen?

Trouwens, gezien de arbeidskrapte en hoe moeilijk het voor organisaties is om de juiste mensen te vinden, heb je grotere kans dan pakweg 10 jaar geleden dat een recruiter jou toch wil zien, ook als je niet voldoet aan de functiebeschrijving. Tegenwoordig is motivatie en een goede attitude zoveel belangrijker dan dat stuk papier. Neem dat maar aan van iemand die vaak aan de andere kant van de sollicitatietafel zit.

Heb je mijn tweede sollicitatietip over de STAR-methode al gelezen? Dat kan je ook hier weer gemakkelijk toepassen! 

Tip 5: Maak een goede eerste indruk

Nee, daarmee bedoel ik niet dat je met een diepe decolleté op gesprek moet gaan of dat je je stand-upcomedian troeven boven moet halen ;-). 

Hoe je dan wel een goede indruk maakt? 

  • Kom op tijd. Plan altijd een buffer in voor onvoorziene omstandigheden. 
  • Glimlach. Je zou het door de stress bijna vergeten, maar je komt zoveel sympathieker over als je tussendoor een glimlach tevoorschijn tovert. 
  • Zit actief op je stoel. Het is normaal dat je wat zenuwachtig bent, maar dat kan je in je houding gemakkelijk verbergen. Leun dus niet voorover en zit niet op je handen. 
  • Stel vragen. Als je de job écht wilt, ben je voorbereid en nieuwsgierig. Durf die interesse uit te stralen door oprechte vragen te stellen. Download hier mijn freebie met interessante vragen om te stellen tijdens een sollicitatiegesprek.

Als je met deze 5 tips voor de perfecte sollicitatie aan de slag gaat, zit je voorbereiding alvast goed. En onthoud vooral: wees jezelf en wees positief. Ook jij zal jouw werkgeluk te pakken krijgen! 

Loopbaanbegeleiding op maat

Voel jij je na het lezen van deze blog klaar om (terug) op de arbeidsmarkt te komen of van job te veranderen? Maar weet je toch niet helemaal zeker welke sector of job écht bij je past? Schrijf je dan in voor mijn online traject Unleash Your Talents, waarin we samen en op jouw tempo op zoek gaan naar de job die jou gelukkig maakt! 

Interessant? Deel mijn post!