fbpx
RoadtoRemote Show
Foto van Shana

Shana

#3 8 Tips voor meer Vrijheid tijdens Corona

Wekelijks post ik een geschreven blog van mijn podcast RoadtoRemote Show. Luister jij liever dan te lezen, bijvoorbeeld in de auto of tijdens het winkelen? Zoek dan mijn podcast ‘RoadtoRemote Show’ en luister wekelijks naar een nieuwe aflevering.

In deze derde blog van mijn podcast deel ik 8 tips voor meer vrijheid tijdens Corona. Want ongeacht wie jij bent of wat je doet, je kreeg het afgelopen jaar te maken met een virus dat ons sterk beperkt in onze vrijheid en mobiliteit. 

Wat is vrijheid?

Als we kijken naar filosofische stromingen, zien we twee dominante overtuigingen: die van het fysicalisme en die van het dualisme

Het dualisme stelt dat lichaam en geest twee volledig gescheiden zaken zijn. Nochtans, als we wetenschappers mogen geloven, zijn we als mens een product van onze hersenprocessen. Dat is ook wat het fysicalisme stelt. Als dit klopt, is vrijheid natuurlijk heel relatief. Als wij echt een product zijn van ons brein, kunnen we dan ooit echt vrij zijn? 

Vrijheid

Je kan geen absolute definitie op ‘vrijheid’ plakken die voor iedereen klopt. Vrijheid is voor iedereen verschillend, daarom is het belangrijk te kijken naar de PERCEPTIE of ERVARING van vrijheid. En daarop hebben we wel impact!

Verder wordt er ook onderscheid gemaakt tussen vrijheid om te doen wat je wil (= materiële vrijheid) versus vrijheid om te denken wat je wil (= formele vrijheid). Materiële vrijheid kan van ons worden afgenomen, bijvoorbeeld wanneer we na een misdaad in de gevangenis belanden. Formele vrijheid kan echter nooit van ons afgenomen worden. 

Dit brengt me bij Victor Frankl, een psychiater die de Holocaust gruwelen meemaakte in het Auswitch kamp. Hij zag hoe mensen heel verschillend omgingen met dezelfde vreselijke context waarin ze zaten. Sommigen liepen tegen prikkeldraad in de hoop te sterven, anderen genoten van de zonsondergang. Dit deed hem besluiten dat alles van ons als mens kan afgenomen worden, behalve de vrijheid om zelf te kiezen hoe we met een situatie omgaan

Negatieve versus Positieve vrijheid

Vrijheid

Als we naar de sociologische kant van het verhaal kijken, dan wordt vrijheid (als in ‘de mogelijkheid om naar eigen wil te handelen’) gezien als een van de belangrijkste maatschappelijke waarden in deze tijd. Bedenk zelf maar even hoeveel belang je hecht aan jouw vrijheid! 

Er wordt daarbij een verschil gemaakt tussen positieve en negatieve vrijheid. En hoewel de woordkeuze anders doet uitschijnen, is de ene vrijheid niet beter dan de andere. Het woord negatief gaat over de ‘afwezigheid’ van bepaalde zaken. 

Negatieve vrijheid ontstaat bij de afwezigheid van invloed van anderen. Het gaat om de afwezigheid van beperkingen zoals regels. De associatie met het woord ‘negatief’ gaat r dus niet over dat het slecht is, het gaat over de afwezigheid van beperkingen. Negatieve vrijheid gaat om wat je mag doen en welke restricties er zijn. 

Positieve vrijheid ontstaat wanneer je zelf keuzes kan maken en je eigen leven kan inrichten. Het gaat om wat je kan doen en welke mogelijkheden je hebt. 

In Coronatijden is onze negatieve vrijheid erg beperkt. Er zijn erg veel regels en restricties die impact hebben op onze vrijhed, waar we zelf weinig tot geen impact op hebben. Uiteraard zijn er ook nog andere invloeden van derden (denk aan vrienden en familie) die je ook kunnen beperken en waar je nog wel impact op hebt. Verder heb je nu vooral controle over je positieve vrijheid. Het is dus belangrijk om die positieve vrijheid in deze tijden zo groot mogelijk te houden en zelf te kiezen hoe je je leven inricht. 

8 Tips voor meer vrijheid tijdens Corona

1. Connecteer met jezelf en anderen die impact hebben op jouw vrijheid. Leer naar jezelf te kijken en te ontdekken wat je zelf echt belangrijk vindt. Om je vrijheid te kunnen vergroten, moet je eerst weten wat voor jou van belang is. Is je vrijheid ook afhankelijk van anderen zoals je werkgever? Connecteer dan ook met hem of haar als eerste stap om meer autonomie te krijgen. 

2. Zorg voor een basis aan structuur of kader voor jezelf. Maak voor jezelf uit op welke domeinen je vrijheid wil en waar je net meer structuur wil voor rust en mentale vrijheid. Zo helpt het mij om een duidelijke planning te hebben, dat biedt me mentale rust en dus ook vrijheid. Ik zorg er wel voor dat mijn agenda flexibel blijft voor wijzigingen.

Connecteren

3. Maak je minder druk om anderen. Vrijheid ervaren is moeilijk als je voortdurend bezig bent met wat anderen van je denken. Het is jouw leven. Mensen die daar kritiek op geven, zitten zelf nog vast in oude patronen en zijn nog verder weg van vrijheid. Ben jij een people pleaser? Pas dan zeker tip 1 toe: connecteer met jezelf en leer in welke zaken je advies van anderen wil, en in welke zaken je ongevraagd advies naast je neerlegt.

4. Stop met jezelf voortdurend te vergelijken met anderen. Comparison is the thief of joy! Word je onzeker van bepaalde mensen op sociale media? Ontvolg hen of demp hun stories, zodat je niet ongevraagd geconfronteerd wordt met hun succes. Anderen succesvol zien zijn, doet ons onbewust denken dat we zelf minder kans hebben op succes. Jezelf voortdurend vergelijken maakt je ongelukkig en leidt dus niet tot vrijheid.

Mindset

5. You are good enough! Je bent het aan niemand verplicht om beter, rijker, sterker, slanker,… te worden. Je bent goed zoals je bent! Eens ik dit voor mezelf besefte, ervaarde ik een enorme mentale vrijheid.

6. Overwin je angsten. Angsten zijn enorm beperkend voor je vrijheid. Ze zitten vaak diepgeworteld en het is een proces om ze te overwinnen, laat je hier dus bij begeleiden.

7. Breng in kaart hoe vrij jij je nu al voelt. Scoor dit op een schaal van 1-10. Wat zou je moeten doen om één punt hoger te scoren? En twee? En om een negen of tien te scoren? Maak dit zo concreet mogelijk, zodat je ziet wat er voor jou persoonlijk moet veranderen om meer vrijheid te ervaren.

8. Vraag jezelf af wat je zou doen als je morgen de lotto wint. Hoe zou je je leven anders leiden? Omschrijf dit zo concreet mogelijk. Kijk vervolgens naar je notities: zijn er stiekem niet al heel wat zaken waarmee je zou kunnen beginnen voordat je de lotto wint? Je zal merken dat je meer in vrijheid kan denken als je geen financiële barrière in je hoofd hebt.

Wil jij hulp bij het opbouwen van een locatieonafhankelijk leven? Zet je dan nu meteen op de wachtlijst voor het Remote Growth Programma. De wachtlijst is vrijblijvend, je krijgt wel als eerste de mogelijkheid om in te schrijven en een korting van € 40!

Zo, dit was de inhoud van mijn derde podcast aflevering, waarin ik je alles leer over locatieonafhankelijk werken. Hopelijk kan je aan de slag met de 8 tips voor meer vrijheid tijdens Corona!

Inspirerend? Dan doe je me heel veel plezier met dit te delen op social media en mij te taggen!

Interessant? Deel mijn post!