Levensechte & eerlijke verhalen kunnen jou inspireren om nieuwe kansen te grijpen.
Daarom getuigt in elke aflevering van mijn podcastreeks ‘Rising from the ashes’ een succesvolle vrouw over haar loopbaan. Voor wie liever leest dan luistert, is hier een blogversie van de verhalen beschikbaar!
In aflevering 15 hoor je Faye Wolfs vertellen. Deze fotografe belandde op jonge leeftijd in een burn-out. Dit deed haar kijk op termen als productiviteit en succes veranderen. Ze beantwoordt hieronder wat deze begrippen voor haar betekenen.
Quick facts over Faye
- De 24-jarige fotografe zei dit jaar de zorgsector vaarwel om voltijds met haar grote passie bezig te zijn.
- De liefde spat telkens van haar foto’s af, want haar focus ligt op huwelijk – en koppelshoots.
- Je kan Faye ook kennen als spirituele coach, met specialisatie in reiki & kaartlegging.
Burn-out in de fleur van je leven
Wanneer we met Faye terugblikken op haar studie- en loopbaan blijkt dat ze door invloed van haar omgeving in een job in de zorgsector belandde. Ze wist toen al dat fotografie haar passie was, maar haar ouders vonden dat ze voor een ‘echt’ diploma moest gaan.
Al snel wrong het schoentje toen ze in de zorgsector werkte. Faye geeft aan sowieso gevoelig te zijn voor mentale moeilijkheden en verschillende factoren leidden uiteindelijk tot een burn-out.
Het was een samenloop van persoonlijke en professionele factoren, maar een aantal zaken droegen duidelijk bij tot de burn-out: structureel personeelstekort en het uitvallen van collega’s. Ze stond er als beginneling vaak alleen voor en voelde daardoor enorme druk.
Daarbovenop speelde ook de Ziekte van Bechterew haar parten. Een ziekte die je aan de buitenkant niet ziet, betekent dat mensen in onze huidige maatschappij al snel veronderstellen dat je wel gewoon kan meedraaien. Het is dan erg moeilijk om te voelen als jonge vrouw dat je niet in staat bent mee te draaien in die maatschappij.
Al zijn de symptomen erg persoonsgebonden, wellicht herkennen velen zich in de signalen die Faye bij zichzelf opmerkte:
- Energieverlies en altijd willen slapen.
- Geen plezier ervaren, ook niet in momenten waar je eerder wel gelukkig door werd.
- Er zijn geen kleine gelukjes meer.
- Afstand voelen en creëren tussen jou en je omgeving.
Reacties van omgeving
Als jonge vrouw in burn-out belanden, is niet eenvoudig in de huidige hustle-maatschappij (we hadden het hier eerder met Fantina al over). Er wordt verwacht dat je als jong en gezond ogend persoon bergen werk verzet. Faye had het gevoel zich te moeten verantwoorden.
Zeker de oudere generatie vond het raar dat Faye als jonge vrouw zonder kinderen 4/5e werkte, laat staan halftijds. De mentaliteit vroeger was dan ook eentje van constant werken.
Toen Faye met haar burn-out voltijds thuis moest blijven, waren de reacties opnieuw gemengd. Haar dichte omgeving begreep en steunde haar. Ook op het werk waren ze begripvol. Althans, toch in het begin. Negatieve reacties wegen vaak zwaar door. Zeker voor perfectionisten en people pleasers, die sowieso al hogere kans hebben op burn-out. Toegeven dat ze ‘op’ zijn, levert al een schuldgevoel op. Negatieve reacties verzwaren dat gevoel.
Hoe langer mijn afwezigheid aansleepte, hoe scherper het commentaar ook werd. Ik deelde veel op social media, dus mensen dachten al snel: ‘daar heeft ze dan wel energie voor’. Of dat gevoel had ik toch.
Wat mensen die nog geen burn-out mee maakten echter vaak niet weten, is dat je in burn-out best zaken blijft ondernemen. Doe zaken waar je energie van krijg en probeer jezelf zo terug te activeren.
Faye voelde vaak de nood om zichzelf te verontschuldigen voor haar afwezigheid. Ze beseft nu dat dat niet nodig is. Voel jij ook de nood om jezelf te verontschuldigen? Probeer jezelf dan los te koppelen van werk en collega’s door hen bijvoorbeeld echt een tijdje te ontvolgen.
Wat me de meningen uit je omgeving? Niets van aantrekken? Heel moeilijk. Maar denk dan hieraan:
Ouders of geliefden projecteren hun eigen overtuigingen op jou, waardoor je hun angsten meeneemt in je overwegingen. Wees je van dat mechanisme bewust en maak een onderscheid tussen jouw en hun gedachten. Wat wil JIJ in het diepste van je hart? Wat zou je doen als je omgeving er niet zou zijn; zou je hun leven verder zetten of je eigen leven leiden?
Wat na een burn-out?
In de vorige podcast kwam ‘progressieve tewerkstelling’ al ter sprake wanneer je stap per stap terug wil integreren. Faye koos (net als Ellen in een eerdere blog) echter radicaal voor een andere richting.
Hoewel haar burn-out een donkere en moeilijke periode was, is Faye nu dankbaar. Ze had tijd om echt na te denken. Te bepalen hoe ze haar leven wou leiden. Ze was al lang met fotografie bezig en voelde door tijd te nemen dat daar haar roeping lag. Ze kwam tot die inzichten door veel te noteren en haar gedachten op papier te zetten.
TIP: je gedachten zitten vaak als een belemmerende warboel in je hoofd verstrikt. Door alles op papier te schrijven of erover te praten kan je tot inspirerende en duidelijke inzichten komen.
Faye oefent nu dagelijks haar passie uit. Als onderneemster kent ze veel verantwoordelijkheden, maar ze kan ook steeds op haar ritme werken én eigen keuzes maken.
Ik weet niet wat de toekomst brengt, maar ik weet wel hoe ik wil leven. Mijn kernwaarden zijn ‘rust, balans, vrijheid, authenticiteit’. Elke keuze die ik maak toets ik aan die waarden af. Zo leid ik het leven dat ik wil. En zo creëer ik mijn ultieme toekomst.
Nieuwe definities van Productiviteit & Succes
Faye is heel gelukkig met haar leven én loopbaan nu. Als kersverse onderneemster is het financiële plaatje nog niet optimaal, maar ze geniet van haar groeimarge en elke nieuwe kans.
En haar ‘grote’ sprong gaf haar op 2 vlakken meer gemoedsrust.
- Productiviteit: Niet iedereen kan 5 dagen per week, telkens van 9 tot 5 even productief zijn. Onze hustle-maatschappij focust op prestaties, maar dat werkt voor de meesten onder ons niet. Dit kwam ook in de blog met Sacha reeds aan bod.
- Succes: succes is meer dan geld verdienen. Succes betekent voor mij alle ballen in de lucht kunnen houden en genieten van het leven.
Conclusie: we hebben in onze maatschappij dringend nood aan een nieuwe definitie voor productiviteit en succes. We zijn niet altijd productiviteit en niet iedereen is in staat om altijd voltijds te werken. En da’s ok.
3 belangrijke lessen
Spring, maar niet roekeloos. We hechten steeds meer belang aan vrijdheid, waardoor het ondernemerschap lonkt. Spring, maar bepaal wel welke financiële buffer jij nodig hebt. Maak die oefening, zodat het financiële je niet hoeft tegen te houden.
Wees geen vogeltje in een gouden kooi. De zorg, overheid en onderwijs zijn vaak voorkomende sectoren waar mensen ongelukkig blijven zitten. Ik ben er echter zeker van dat je je talenten en kennis ook op een andere manier kan inzetten. Loopbaancoaching kan je hierbij helpen.
Durf de foute stap te zetten. Je bent jong, je hebt de ruimte om foute keuzes te maken, eruit te leren en bij te sturen.
Wil jij hiermee aan de slag gaan? Neem dan contact op voor een kennismakingsmoment, dan kijken we samen of loopbaancoaching jou kan helpen.