fbpx
Podcastcover Els
Foto van Shana

Shana

#13 Over Parentale Burn-Out

Levensechte & eerlijke verhalen kunnen jou inspireren om nieuwe kansen te grijpen.

Daarom getuigt in elke aflevering van mijn podcastreeks ‘Rising from the ashes’ een succesvolle vrouw over haar loopbaan. Voor wie liever leest dan luistert, is hier een blogversie van de verhalen beschikbaar!

Vandaag kreeg ik het gezelschap van Els Heremans, nestcoach voor ouders. Had je ook nog nooit van die term gehoord? Ontdek hier het verhaal van deze sterke vrouw. Ze deelt ook enkele belangrijke tips voor de mama’s onder ons!

Quick facts over Els

  • Els is een mama van 2 tienerzonen.
  • Els is een partner, al 21 jaar lang getrouwd.
  • Els is een verpleegkundige, op een couveuse-afdeling.
  • Els is nest-coach
  • Els is …

Deze vrouw vervult heel veel rollen.

De combinatie van werken, een huishouden, de zorg voor je kinderen en dan nog een beetje me-time en kwaliteitstijd met je partner … Al die ballen in de lucht houden is niet evident. 

Uiteindelijk belandde Els in een parentale burn-out, niet wetende wat haar overkwam. Een moeilijke periode, maar wel eentje die haar een nieuw pad liet bewandelen.

Els Heremans

Wat is een parentale burn-out?

Iedereen kent intussen de term burn-out, maar wat is dan een parentale burn-out? Zelf was ik er ook nog niet bekend mee tot ik Els ontmoette. Bij een parentale burn-out vind je als ouder het opvoeden niet meer leuk of heb je het gevoel het niet meer aan te kunnen. 

Uit onderzoek blijkt dat 1 op de 12 ouders hier last van heeft, waarvan 2 op de 3 vrouw zijn. De oorzaak daarvan ligt wellicht in het feit dat mama’s nog 70% van de zorgtaken op zich nemen. 

Een parentale burn-out is dus gezinsgerelateerd, maar heeft uiteraard ook effect op alle andere levensdomeinen, zoals werk.

Els verwoordt het zo:

Bij een parentale burn-out kun je even de zorg voor je kinderen niet meer aan. Wij hadden vaak ruzies thuis, er was geen ruimte meer voor knuffels. Bij een ‘gewone’ burn-out kun je loskoppelen van je werk. Van je gezin weglopen, lukt natuurlijk niet.

Els wou de perfecte moeder zijn en zocht constant bevestiging bij haar kinderen. Maar haar verwachtingen werden niet spontaan ingelost. Dat constante zoeken naar bevestiging zegt natuurlijk ook veel meer over je eigen noden en onzekerheden dan over je kinderen. 

Ik liep mezelf volledig voorbij. Thuis waren er altijd confrontaties, ik liep constant gefrustreerd rond, op het werk was de druk zo hoog … Ik wou al mijn rollen perfect vervullen, waardoor het leven boven mijn hoofd groeide.

Werk vs. Gezin

Als jonge mama voel ik zelf ook vaak een tweestrijd. Ik werk super graag, maar wil ook ten volle genieten van m’n zoontje Stan en het gezinsleven. Ik kan tegelijk het gevoel hebben nog een paar uur te willen doorwerken en op hetzelfde moment mijn zoontje zo snel mogelijk willen halen om samen te zijn. Kiezen tussen die 2 zaken voelt dan vaak als verliezen. 

Ook Els werkt graag als kinderverpleegkundige en als nestcoach, maar als mama voelde zich dan schuldig wanneer ze niet voor haar eigen kinderen zorgde. 

Jij herkent dit wellicht ook: het gevoel dat je nooit aan al die rollen kan voldoen. Altijd keuzes te moeten maken tussen een goede collega, mama, partner, dochter,… te zijn. En dat is behoorlijk vermoeiend, het gevoel net altijd ergens tekort te schieten. Je lijdt daar ook op het werk onder, net omdat je het daar ook zo goed wilt doen.

Het is dus een misvatting dat mensen met een burn-out hun job niet graag doen. Vaak zijn het net die mensen met een grote passie die zich in het werk verliezen. Die hun grenzen niet stellen en de balans kwijt zijn.

Hoe herken je een parentale burn-out?

Er zijn veel signalen die duiden op een parentale burn-out. Ze lijken sterk op signalen van een werkgerelateerde burn-out, maar vertrekken vaak vanuit de privésfeer. En zoals al vaker gezegd: je bent één persoon, thuis en op het werk. Het is dus heel logisch dat je dergelijke emoties en gevoelens meedraagt zowel in de privé als werkcontext.

Deze zijn de meest voorkomende:

  • Heel prikkelbaar zijn en bij het minste emotioneel worden. 
  • Constant gefrustreerd, op de toppen van je tenen lopen.
  • Je lijf staat onder grote spanning.
  • Vergeetachtig zijn, het gevoel niet meer normaal te kunnen functioneren.
  • Energieloos ronddwalen.
  • Slapeloosheid en vermoeidheid.
  • Heel veel wenen. 


Uiteraard is het normaal om deze zaken als mama of papa af en toe te voelen, elke mama of papa is regelmatig moe of ervaart slaapgebrek. Maar als bovenstaande zaken structureel blijven voorkomen, ook langer dan 18 maanden na de geboorte, dan ga je best met iemand praten.

Na het werk stortte ik als een patattenzak in elkaar.Toch wist ik niet meteen wat er gaande was, al bleef ik niet bij de pakken zitten.

Veelvoorkomende oorzaken

Volgens Power to the Mama’s zijn volgende zaken veel voorkomende oorzaken van parentale burn-out. Het is natuurlijk niet omdat je je in één van deze zaken herkent, dat je meteen een burn-out hebt. Wel is het goed om je hiervan bewust te worden en de signalen op te pikken.

  • Perfectionisme (in het ouderschap)
  • Verwachtingen van het ouderschap die niet overeenkomen met de werkelijkheid
  • Competitiegevoel met andere ouders
  • Gedrags- of leerproblemen bij kinderen
  • Zorgtaken voor kinderen met autisme of een beperking
  • Relatieproblemen
  • Onevenwichtige taakverdeling


Het is goed om als ouder je verwachtingen van het ouderschap zo realistisch mogelijk te houden. Alle picture perfects op Instagram maken dat niet eenvoudig.

Het is zoals psychiater Dirk De Wachter zegt: we moeten het ouderschap terug in de gewoonheid brengen. Kinderen hebben is lastig. En soms zelfs ambetant.

Hulp zoeken...

Els zocht steun bij haar netwerk, maar daar vond ze de juiste antwoorden niet. Mensen zijn wel met je begaan, maar weten niet altijd hoe ze concreet kunnen helpen.

Het eerste wat ik doe als het te druk wordt, is opruimen. Dat brengt ook rust in mijn hoofd. Daarom volgde ik de cursus ‘professional organizer’.

Nestcoach

Maar dat bleek niet voldoende. Els nam een life coach onder de arm, waar ze haar eigen patronen ontdekte (lees meer over patronen in de blog met Ellen van Fullcircle Coaching). 

Ik was niet alleen enorm perfectionistisch, maar bleek ook hoogsensitief te zijn. Mijn antennes staan constant aan, waardoor ik vele zaken uitvergroot ervaar. Schaam je dus zeker niet om professionele hulp in te schakelen. Je leert jezelf dan pas echt kennen.

Samen met haar life coach zocht Els naar de essentie van haar leven. Voor Els is dat haar gezin. Hoe graag ze ook werkt, haar kinderen komen altijd op de eerste plaats. 

Daarom deelt Els nog deze tip: als je zelf rustiger in het leven staat, straal je dat uit naar je kinderen. Vaak houdt hun gedrag je ook een spiegel voor, omdat zij jou imiteren. Wees dus eerlijk met jezelf. Als je kind bepaalde problemen vertoont, herken je misschien eigen valkuilen. Daar kan je dan samen aan werken.

... én aanvaarden

Onze Westerse maatschappij is individualistisch ingesteld. Maar daar hoef jij het slachtoffer niet van te zijn. Wees vooral niet beschaamd om hulp te aanvaarden of zelfs te vragen. Dat staat zeker niet gelijk aan falen. 

Wees inderdaad niet te trots om beroep te doen op hulp. Jouw vangnet staat met plezier voor je klaar, maar er zijn ook veel instanties waarbij je terecht kan. Schuif je trots opzij en durf zaken uit handen geven.

Zo vroeg en kreeg Els ooit een jaar lang poetshulp cadeau na haar bevalling, omdat dat haar echt diende. Zo creëerde zij meer tijd voor belangrijkere zaken én voor zichzelf.

Zelfzorg is zo belangrijk. Zeker voor jonge mama’s. Het is daarom zeker geen schande om even tijd voor jezelf te nemen. En dat hoeft geen hele dag te zijn. Ook eens een uurtje wandelen of alleen tot bij de bakker gaan, kan jou opnieuw tot rust brengen.

Els Heremans

Nestcoach?

Els voelt al haar hele leven een magische klik met baby’s en mama’s. Haar werk als kinderverpleegkundige was dus op haar lijf geschreven. 

Toch voelde Els de noodzaak om ook op een andere manier hulp te bieden. Ze startte daarom haar eigen zaak als nestcoach. Daarin helpt ze jonge gezinnen een warm nest te creëren volgens haar 3 pijlers:

  1. Ontspullen: opruimen helpt je rust te vinden. 
  2. Ont-moeten: focus op wat echt belangrijk is. De rest moet je allemaal niet op orde hebben.
  3. Ontspannen: neem je tijd voor jezelf en zelfzorg. 

Als minimaliseercoach leer ik jou om te richten op jouw essentie van het leven. Alle overige ballast (zoals spullen, negatieve gedachten en lichamelijke spanningen) gooien we overboord.

Ook deelt Els nog deze mindsettip: stel je bij bepaalde keuzes of gedragingen de vraag: ‘Dient dit patroon mij nog?’

Vaak stellen we een bepaald gedrag uit gewoonte, omdat het in het verleden nuttig was. Maar we evolueren als persoon, dus moeten we onszelf blijven analyseren. 

Wil je meer over de visie van Els leren? Ze verzamelde al haar inzichten in haar boek ‘Een warm nest’. Dit boek schreef ze zonder het te beseffen, door tijdens haar moeilijke periode heel veel neer te pennen. Ze raadt trouwens iedereen aan om te schrijven, want het helpt je gevoelens en gedachten te ordenen. Daar ben ik het helemaal mee eens, ik schreef er zelfs al eens een post over!

Een laatste tip

“Tranen zijn woorden die je niet hardop kan zeggen”. Waarmee Els wil zeggen: als je tranen eruit moeten, laat ze er dan uit. We schamen ons vaak als we zo onze gevoelens uiten. Maar als je je gevoel niet onder woorden krijgt, wat is er dan mis met huilen?

Kwetsbaarheid tonen getuigt net van moed. En die tranen zuiveren je ziel.

Volg Els voor meer tips op Instagram. Ook op haar website vind je uren leesplezier.

Els nestcoach

En voor meer tips over werkgeluk kan je uiteraard op mijn eigen Instagramprofiel terecht. Daar deel ik trouwens binnenkort alles over mijn nieuwe traject Unleash Your Talents. Een uniek traject in België waarin jij je talenten leert kennen en ontdekt welke job echt bij je past. 

Interessant? Deel mijn post!