Levensechte & eerlijke verhalen kunnen jou inspireren om nieuwe kansen te grijpen.
Daarom getuigt in elke aflevering van mijn podcastreeks ‘Rising from the ashes’ een succesvolle vrouw over haar loopbaan. Voor wie liever leest dan luistert, is hier een blogversie van de verhalen beschikbaar!
Vandaag spreekt mijn ondernemersvriendin Fantina over jobhoppen en zelfreflectie. Als multipassionate zocht deze creatieve duizendpoot haar weg in het werkveld. Geen gemakkelijke tocht, maar wel eentje met succes!
Enkele Quick Facts over Fantina
- Fantina woont met haar verloofde en 2 katten (Fish & Chips) in Antwerpen.
- Ze heeft een passie voor sporten, boeken én zelfontwikkeling.
- Haar ondernemersaanbod bestaat uit 2 delen:
Is een studiekeuze definitief?
Fantina vertelt: in het middelbaar ontwikkelde ik al een voorliefde voor taal en schrijven. Toch was de juiste studiekeuze maken een verhaal van trial and error. Na een tijdje communicatiewetenschappen aan de universiteit en een maand productontwikkeling nam ik de tijd om uit te zoeken wat ik wou. Uiteindelijk kon ik in journalistiek mijn creatief ei kwijt. Ik zag mezelf al als lifestyle-journaliste aan de slag bij bijvoorbeeld Knack Weekend. Na mijn opleiding volgde ik ook nog het postgraduaat ‘producer digitale media’.
Fantina ziet ook bij haar broer hoeveel stress een studiekeuze oplevert. Maar je studie bindt je niet, zoveel mensen belanden uiteindelijk in een andere sector. Dit geef ik (Shana) ook steeds aan coachees mee: vakinhoud kan je altijd leren. Je studieperiode brengt je vooral vaardigheden bij zoals een kritische blik, ongeacht in welke job je nadien terechtkomt.
Eerste job, eerste inzichten
Meteen daarna ging Fantina als Digital Marketeer bij de toenmalige WPG-uitgevers aan de slag. Een job die op haar lijf geschreven was, maar desondanks de mooie voorwaarden bleek het niet haar eindbestemming te zijn.
We hebben de neiging om die eerste job te romantiseren. Je wilt alles eruit halen wat je kan.
Fantina
Enkele factoren waren voor haar een spelbreker:
- Het commerciële aspect was zeer groot.
- De organisatiestructuur veranderde vaak en er mistte een duidelijke visie of een kader.
- De uitgeverswereld is een harde omgeving, die niet van besparingen gespaard blijft.
Blijf in jezelf investeren
Fastforward naar 4 jaar verder en Fantina zat steeds minder goed in haar vel. Er klopte iets niet. Zelfreflectie to the rescue. Gelukkige heeft ze de neiging om haar gevoelens en gedachten te onderzoeken: ze denkt na over welke stappen ze kan nemen om met de situatie om te gaan.
Soms moet je ook gewoon iets een paar keer proberen om dan te merken dat het niet voor jou weggelegd is.
Fantina
Daar kan ik het alleen maar mee eens zijn. Als je je niet goed voelt in je job, durf dan kritisch kijken en durf vragen stellen aan jezelf. Je antwoorden zitten heel vaak al in je. De waarheid zit al in jou.
Na zelf wat met pilates bezig te zijn en hier vragen over te krijgen van anderen, startte Fantina een avondopleiding tot pilates-instructrice. Nog niet met het idee om een business te starten, gewoon om bij te leren.
Het bleef niet bij die ene avondopleiding. Als kind wou Fantina kapper worden, dus ze startte ook een kappersopleiding. Ze dacht dat een job als kapster haar op het lijf geschreven was. De combinatie van de opleiding met een fulltime job was pittig, het was haar innerlijke drive die motiveerde om door te zetten.
Het werd alleszins dus al snel duidelijk dat ze zoekende is. Voor sommige mensen resulteert dat zoeken in actie, waar het voor anderen soms verlammend werkt.
Een nieuwe carrière, een nieuwe les
Intussen werkte Fantina nog steeds bij de uitgeverij, tot daar een ontslagronde plaatsvond.
Op dat moment vielen er tranen, achteraf gezien was het misschien mijn redding. Anders zat ik daar misschien nog steeds, omdat ik zelf niet de keuze durfde maken om op te stappen.
Fantina
Na het vervolledigen van de kappersopleiding ging Fantina aan de slag in een kapsalon in Brussel. Het romantisch beeld van haar droomjob werd snel aan diggelen geslagen:
- Ze ervaarde voor het eerst heel veel stress
- Ze raakte snel overprikkeld: lawaai van haardrogers, elk uur een andere klant met een andere energie,…
- Connecteren met klanten was moeilijk, gesprekken bleven op smalltalk steken.
- Het pendelen vroeg veel tijd.
“Ik was elke avond volledig kapot. De stress beïnvloedde mijn leven met haaruitval, slapeloosheid en prikkelbaarheid.”
Fantina
En toen was de eerste lockdown daar.
Een periode van zelfreflectie
Fantina vond het het eigenlijk wel fijn om thuis te zijn. Telkens er een bericht kwam over een mogelijke heropening van de kapsalons, voelde ze een paniekreactie. Ze wou helemaal niet terug.
“Ik durf niet te zeggen dat ik zonder de lockdowns met een burn-out zou geëindigd zijn, maar ik voelde mij echt niet goed in mijn vel. Opnieuw tijd dus voor zelfreflectie.”
Fantina
Ze pikte de pilates-draad weer op, want die was op de achtergrond verdwenen door een energie- en tijdstekort. Na het besef dat ze hier goed in was en dit graag deed, wou ze hier anderen ook mee helpen. Zo ontstonden de eerste brainstormsessies en de bal ging aan het rollen.
De start van een ondernemersverhaal
Fantina startte haar instagramprofiel. Alles verliep vlot, het was leuk en ze ontving positieve reacties. Maar toen kwam er een einde aan de lockdown en moest ze weer als kapster aan de slag.
Ze veranderde van kapsalon en startte in Antwerpen (een rustigere zaak én minder pendeltijd). Maar de stress bleef en Fantina voelde constant onrust: “ik wil dit niet doen’. Ze bleef intussen wel actief met Fantiflow in bijberoep.
Tweede lockdown, de definitieve verandering
Na een tweede strenge en lange lockdown merkte Fantina opnieuw in heel haar lichaam dat ze niet terug wou naar de kapperswereld. TIjdens deze lockdown had ze veel tijd gespendeerd aan Fantiflow en voelde ze dat ze hier wél energie van kreeg.
“Mijn baas van het kapsalon stuurde letterlijk: ‘Amai, ik zie dat je goed bezig bent. Ga je wel nog willen terugkomen?’. Ik wou daar toen niet op antwoorden, want ik wist het antwoord diep vanbinnen al. Toen de kapperszaken heropenden, moest ik me die eerste dag uit bed sleuren. Ik huilde de hele weg naar het werk op de fiets. Dat was de druppel. Ik ging met mijn leidinggevende praten en hoopte op een oplossing.”
Fantina
Haar intuïtie zei echter al dat de oplossing niet binnen de kapperswereld lag (soms voel je gewoon die ‘klik’, lees hier alles over het moment waarop ik de klik maakte). Dus ik sprong en werd zelfstandige in hoofdberoep. Zonder financiële buffer, maar met veel steun uit mijn omgeving.
Pittige startperiode werpt vruchten af
Die eerste maanden waren lastig, zeker financieel. Als ondernemer helpt het dan om na te denken of je nog andere talenten kan inzetten om geld te verdienen. Fantina’s had nog steeds copywriting skills, dus die haalde ze weer boven.
Eerst uit financiële noodzaak, maar intussen vond ze de passie voor copywriting terug en is ze als freelancer aan de slag. Met een eigen aanpak en klanten die bij haar passen. Ze houdt ervan om de boodschap van andere bezielde ondernemers mee uit te dragen.
Einddoel?
Fantina heeft voor het eerst het gevoel dat haar job echt bij haar past. Ze maakt een verschil en helpt mensen. Dat is haar motor, ze wil impact maken.
“Maar ik ben en blijf een multipassionate. Ik ben altijd zoekende en zal nooit in een hokje passen, ook al zou ik dat soms willen. Nu heb ik de ruimte voor verschillende interesses en dat voelt echt vrij aan. Er komen constant nieuwe dingen op mijn pad die me interesseren, het is leuk dat ik daar kan en mag naar luisteren. Het is ook oké om te zoeken en te blijven zoeken. Ik weet niet of er een einddoel is of moet zijn. Is het niet net aanvoelen waar jij in de moment energie uithaalt en beseffen dat dat kan veranderen?”
Fantina
Ik sluit me graag aan bij Fantina’s visie. We willen hier en nu ontdekken wat we graag doen want dan hebben we ons einddoel gevonden en kunnen we dat voor altijd blijven doen, maar in de praktijk werkt het niet zo.
Probeer daarom te genieten van de zoektocht. Zolang je maar het gevoel hebt dat wat je nu doet, dicht bij jou staat en jou energie geeft.
Ook als dat betekent dat je een ‘jobhopper’ bent. De negatieve bijklank aan jobhoppen komt van vroegere generaties. Ze bleven 40 jaar lang loyaal bij 1 werkgever. Maar wat is er eigenlijk mis met regelmatig eens iets anders doen en een nieuwe wereld ontdekken? Juist, niets.
Zelfontwikkeling als rode draad in dit verhaal
Of Fantina denkt dat zelfreflectie aangeleerd is of altijd al in haar zat? Ze voelt dat ze altijd al leergierig was en een passie heeft voor zelfontwikkeling. Ook haar gesprekken bij de psycholoog helpen om bepaalde vraagstukken onder ogen te durven komen. En om confronterende zaken te omarmen.
Het is spannend om in de spiegel te kijken, maar geef jezelf tijd. Soms is het ook oké om niet constant jezelf te willen verbeteren en gewoon even oké te zijn met waar je nu staat.
Als dat geen wijze levensles is om dit verhaal mee af te sluiten.